Nettportalen www.grenlandsberedskap.no, som ble lansert i Herøya Industripark i fjor høst, var starten på en viktig felles satsing for å styrke beredskapsinformasjon på tvers av kommuner, industri og innbyggere.
Marit Bredesen, HMSK-sjef ved Herøya Industripark AS og koordinator for Industrivernet, Christian Valand, leder av Avarn Security Beredskap AS og Hanne Pedersen fra Grenland Brann og Redning, gir et innblikk i hvordan de jobber sammen for å sikre industriparken og lokalsamfunnet.
Styrker sikringssystemer
Marit Bredesen, HMSK-sjef i Herøya Industripark AS og koordinator for Industrivernet i industriparken, understreker viktigheten av å forholde seg til den globale situasjonen og de trusselvurderingen som foreligger, selv om det ikke nødvendigvis er et forhøyet trusselbilde i Norge.
– Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets etterretningstjeneste (E-tjenesten) har advart om potensiell sabotasje mot norske virksomheter i 2025. Derfor fokuserer vi på å styrke sikringssystemene, overvåke og forhindre uautorisert adgang til industriparken.

Bredesen uttrykker bekymring for sabotasje og villedende handlinger, og understreker at uvedkommende ikke må få tilgang til parken, da dette kan ha alvorlige konsekvenser for både virksomhetene og lokalsamfunnet.
Vær oppmerksom, og varsle
Christian Valand, leder av Avarn Security Beredskap AS, påpeker at beredskap tradisjonelt har fokusert på å håndtere konsekvenser når noe har skjedd. – Nå jobber vi mer proaktivt for å redusere sannsynligheten for uønskede hendelser. Forebygging har blitt viktigere, og det er en økt bevisstgjøring rundt unormal adferd og sikringstiltak.

Valand og Bredesen oppfordrer alle som jobber i industriparken til å være oppmerksomme og varsle om mistenkelige forhold. – All informasjon er velkommen, slik at eventuelle avvik kan undersøkes, noe som bidrar til å skape en tryggere arbeidsplass og reduserer risikoen for lokalsamfunnet. Den sammenhengen er vi bevisste. En reell trussel et annet sted i verden, kan resultere i at virksomhetene som er etablert her øker sikringen sin. På bakgrunn av trusselsituasjonen globalt, har vi investert i nye sikringssystemer for å minimere risiko for hendelser her.
Ta ansvar for egen beredskap
Hanne Pedersen, fra Porsgrunn Kommune og beredskapskoordinator Grenland Brann og Redning IKS, forklarer at kommunens hovedansvar er å ivareta innbyggerne, og de har en tett dialog med industriparken og beredskapsaktørene. – Kommunen oppfordrer bedrifter og innbyggere til å gjøre forebyggende tiltak og ta ansvar for egen beredskap, som DSB anbefaler i en brosjyre nylig sendt til alle husstander i Norge.
Pedersen tror bevisstheten rundt egen beredskap er økende, og kommunen jobber aktivt med å informere befolkningen.

Høye standarder i industrien
– Bidrar industrikulturen på Herøya til økt sikkerhet?
– Industrien her har lang erfaring med sikkerhet og beredskap, sier Marit Bredesen. – Store industriselskaper som Yara, Hydro, Equinor og Ineos setter høye standarder, og dette gir et solid grunnlag for sikkerhetsarbeidet. Bredesen forklarer at de kontinuerlig jobber med å forbedre sikringssystemene, og Christian Valand legger til at den robuste beredskapskulturen i Grenlandsindustrien har skjerpet sikkerhetsarbeidet.
– Samarbeidet mellom nødetater, industri og offentlige aktører er utrolig godt på alle nivåer, forklarer Christian Valand. Han mener at de er i stand til å reagere umiddelbart på et høyere startnivå på grunn av storulykkepotensialet på Herøya og Rafnes.
Bredesen understreker at samhandlingen ved å være samlokalisert med nødetater er gull verdt. – Den nærheten skaper mange muligheter for kunnskapsdeling og samarbeid.
Bidrar med kompetanse
Fremover ser Marit Bredesen for seg at industriparken vil fortsette å bidra med kompetanse i ulike fagfora.
– Vi har ofte en rolle i ulike fagfora hvor vi bidrar med kompetanse og har pågående oppgaver. Utover felles industrivern på Herøya, har vi jevnlig kontakt med DSB, NSO, Politi, Kystverk, andre industriparker og ikke minst med bedriftene rundt oss. Det brukes mye ressurser på sikkerhet nå. Og vi må ikke undervurdere viktigheten av samhandling og kunnskapsdeling. Den tette dialogen og samarbeidet her på Herøya er en stor fordel for oss alle.
Valand er enig. – Herøya er en vesentlig bidragsyter i DSBs NØDNETT 2030, som skal sørge for digital kommunikasjon til beslutningstakere.
Han fremhever at samvirket mellom nødetater, industri og offentlige aktører har blitt styrket over tid. – For 10 år siden var vi nesten alene på øvelser. Så kom Grenland Brann og Redning med, deretter ambulansen, så politiet. Nå er vi alle samlet på øvelser.
Tekst/foto: Siri Krohn-Fagervoll siri@krohnfagervoll.no