2024 - et år med optimisme og bekymringer

Sverre Gotaas reflekterer over 2024 med både optimisme og bekymring. Energispørsmål, global usikkerhet og politiske endringer skaper press, men nye industriprosjekter og investeringer gir grunn til optimisme.
portrett av mann i hvit hjelm og gul jakke, prosessanlegg i bakgrunnen Langsiktig planer: Administrerende direktør Sverre Gotaas og Herøya Industripark AS har langsiktige planer. – Etter 100 år her og leietakeravtaler som strekker seg mot slutten av århundret, er det klart at vi ser fremover med optimisme og langtidsperspektiv. Foto: JR Bamle/Herøya Industripark AS.

Sverre Gotaas oppsummerer 2024 og ser framover, både med optimisme og bekymring.

– Rammebetingelsene rundt oss er utfordrende å få gjort så mye med, men vi jobber mye med å påvirke så godt vi kan. Mangel på krafttilgang, krig i Ukraina, usikkerhet rundt EØS avtale, EU og presidentskifte i USA, det ligger jo rundt oss, sier han.

– Vi konsentrerer oss om å lage flere og enda bedre tjenester som vi kan tilby de som er her i industriparken og de som enda ikke er her på Herøya. Det er viktig for oss med nye tanker og nye idéer framover.

Planlagte prosjekter skyves på

Større planlagte prosjekter er av forskjellige årsaker forskjøvet.  

– Vi merker at det er et usikkert marked for mange, at prosjekter skyves på, og det tar lengre tid før man setter i gang bygging, sier Gotaas. – Hydrogensatsingen på verdensbasis går ikke så fort som man ønsker, så da tilpasser blant annet NEL og HydrogenPro sin produksjon.

Gledelige oppturer

Men 2024 hadde også oppturer, Gotaas forteller om flere.   

Lanzatech og Eramet inngikk en avtale om å utnytte avgass fra Eramet, som blant annet inneholder CO2, som medfører at de skal bygge en fabrikk i industriparken. – Det er noe vi ser veldig fram til, og regner med at de kommer med endelig beslutning i 2025.

– Andre store opptur er at Vianode åpnet fabrikken, og nå har de også fått en kjempekontrakt med GM i USA. Det gjør at Vianodes fabrikk på Herøya blir tryggere, mener Gotaas. Han peker på at det vil være nødvendig å teste ut det de skal gjøre med GM og andre kunder, så på denne måten trenger de fabrikken her på Herøya.

 

tre menn på en scene, klapper, publikum i forkant
I oktober markerte Vianode åpning av fabrikk Via One. Foto: Herøya Industripark AS.

– Og så er det flott at Hydro ekspanderer sin FoU-virksomhet. Det er tydelige at kompetansen og det miljøet vi har her er attraktivt for Hydro når de skal utvikle sine produkter og fabrikker videre, sier han.

– Et annet spennende tilskudd er Thor Medical, en ny verdikjede innen nucleærmedisin. Dette kan gi mange spennende arbeidsplasser og industrielle muligheter fremover. Og REEtec er i ferd med å starte opp sin nye fabrikk innenfor sjeldne jordartsmetaller, også en ny industriverdikjede som blant annet passer fint sammen med en fremtidig utvikling av Fens-feltet på Ulefoss, mener Gotaas. 

Forbereder oss på mer usikre tider

– Vi forbereder oss på tider som er mer usikre enn før. Det er mye arbeid som foregår internt for å tilpasse oss en ny verden, sier Gotaas. – Det som påvirker og bekymrer våre leietakere bekymrer også oss.

Han peker på kraftpriser og tilgang til kraft. – Dette er vesentlig, og spesielt nå er det grønne skiftet under press. Den nye presidenten i USA har et annet syn på grønt skifte enn den forrige presidenten, og som store deler av den vestlige verden har tatt beslutninger på. Det Trump-administrasjonen måtte finne på av spill innenfor fornybar energi og klima, det vil også påvirke oss. Så vi er ganske spente. Det vil være et paradoks dersom Trump reverserer miljøsatsingen og går tilbake på IRA (et stort subsidieprogram). Det kan medføre at industriprosjekter i beslutningsfase vender tilbake til Europa og Norge.

Gotaas mener Europa må stå samlet. – Europa må stå tettere sammen og finne veien videre. Det blir utfordrende, spesielt siden vi står utenfor EU og ikke deltar i deres diskusjoner om handelskonflikt med USA og krigen i Ukraina, som påvirker oss sterkt, mener han.

Det bekymrer Gotaas at det er så mye press på EØS avtalen. – Det er litt for mange diskusjoner om EU er til nytte for oss. EØS-avtalen er veldig sentral for veldig mange av de bedriftene her på Herøya. Slik vi ser det, er nytten av EU-samarbeid utenfor enhver tvil. Det er ikke nå vi skal begynne å diskutere den type spørsmål. Det er viktig nå at vi står samlet med resten av Europa. Den politiske situasjonen bekymrer meg, rett og slett.

Energi fortsatt et problem?

Gotaas er opptatt av tilstanden i kraftsystemet.

– Kraftprisen som resultat av tilstanden i kraftsystemet er et annet område som bekymrer meg. I tillegg til det som er på utsiden av landet, så er det det som bekymrer meg mest nasjonalt.

Han utdyper. – Statnett har tilført effekt til dette område, og bedrifter har sagt fra seg effekt, så det er et handlingsrom for nye og eksisterende aktører. Men nettet rundt her er for svakt. Og får vi et større energiuttak i dette området hvor det er så trangt med overføringskapasitet, så blir det veldig dyrt. Energiprisene i dette området kan bli så dyre at industrien får utfordringer med drive på en lønnsom nok måte.

– Jeg frykter også at de som er "lettere til beins", de som har kortere beslutningsveier og større betalingsvilje går foran. Så vi kan få en dreining hvor kraftforbruket vris mer og mer over på ny kraftintensiv virksomhet, for eksempel datasenter, sier han.

– Kommer det datasenter til Herøya, tror du?

– Vi har ikke planer om det, svarer han. – Vi har ikke arealer og bygninger for datasenter, vi prioriterer annerledes. Men jeg er ganske sikker på at andre aktører i regionen har fått forespørsel.

Spennende fremover

Gotaas forteller at det jobbes mye internt med å effektivisere systemer, driften, og utvikle andre nye produkter og tjenester i industriparken som leietakerne kan ha nytte av.

 

to menn, poserer, driftshall, verneutstyr
Herøya Industripark AS har oppnådd betydelige besparelser ved å abonnere på Opt-E's optimaliseringssystem for drift av pumper og motorer i pumpestasjonen. Systemet sikrer en stabil og trygg drift samtidig som det reduserer energiforbruket. Fra venstre Petter Thomassen, produkt- og operasjonsansvarlig i Opt-E, og Audun E. Thorsen, leder for Infrastruktur og prosessystemer i Herøya Industripark AS. Foto: Herøya Industripark AS.

 

– Vi har lite ledig areal, så vi bygger opp strukturer for at det skal bli enda mer attraktivt å komme hit, og få det man trenger. Å få infrastrukturen så god som mulig og kompetansemiljøet til å bli så stort og bredt som mulig, det jobber vi mye med nå.

Sammen med det offentlige Katapultprogrammet legger Herøya Industripark AS til rette for utvikling av SMB bedrifter i vekstfasen. Dette vil tilføre Herøya mange spennende muligheter fremover.

Mer selektiv i utvelgelse av leietakere

Gotaas sier industriparkselskapet går inn i en fase nå hvor det må prioriteres mer hvem som skal inn på Herøya.   

– For å etablere bedriften din her bør du enten tilføre produkter eller tjenester industriparken har nytte av, eller bruke noe som industriparken har for mye av eller har allerede. Det å komme med helt nye bedrifter eller nye verdikjeder vi ikke har hørt om, kan bli litt vanskeligere nå enn tidligere.

Gotaas peker på Lanzatech som et godt eksempel. De skal hente ut CO2-gass fra Eramet, for å produsere produkter som er tilgengelige for alle.

– Vi er veldig spente på beslutning om å bygge fabrikken. Vi har allerede startet å rive gamle bygg på området, som vil være aktuelt for Lanzatech å bygge på.

Langsiktige planer

Herøya Industripark AS jobber langsiktig. – Vår eier, OPF, uttrykker fortsatt tro på utviklingspotensialet på Herøya. Derfor jobber vi aktivt videre og har langsiktige planer. Etter 100 år her og leietakeravtaler som strekker seg mot slutten av århundret, er det klart at vi ser fremover med optimisme og langtidsperspektiv, avslutter han.

Tekst: Siri Krohn-Fagervoll   siri@krohnfagervoll.no


Les også