Meld deg på vårt nyhetsbrev

Store infrastrukturprosjekter i industriparken

Denne høsten utfører Herøya Industripark AS omfattende infrastrukturprosjekter, godt synlig i gatebildet.
mann i gul jakke og hjelm står foran grøft med ny vannpumpe i kum Kristian Solberg, fagansvarlig infrastruktur i Herøya Industripark AS, er prosjektleder for oppgraderingsprosjektet i Gate 16.

Industriparkselskapet utfører denne høsten store oppgraderingsprosjekter for infrastruktur i parken. Største prosjektet foregår i Gate 16, i området forbi ammoniakkfabrikken og bort til Bygg 215. Prosjektet ferdigstilles i 4. kvartal, og området vil åpne for trafikk igjen rundt midten av november.

Oppgradering av Gate 16

Oppgraderingen av gate 16 innebærer en masseutskifting ned til én meter under terrengnivå, hvor traubunnen blir avrettet og komprimert. Ledninger og kabler skal på plass slik at den nye traubunnen blir homogen. 

 

anleggsområde rehabilitering vei, duk, sand, kabler
Flere lag for oppbygging av ny veibane.

– Etter at bunnen var homogen la vi ut duk, og nå opparbeides området videre. Overvannsanlegget plasseres utenfor kjørebane på skulderen, og kummer med lokalt fall plasseres også utenfor kjørebanen. Gaten dimensjoneres for å tåle et akseltrykk på 20 tonn, sier Kristian Solberg, fagansvarlig Infrastruktur i Herøya Industripark AS.

– Vi rehabiliterer samtidig råvannsanlegget og overvannsanlegget. Det innebærer sanering av gamle kummer og ledningsanlegg og montering av nye rør, kummer og sluk.

Det skal også legges ny høyspentkabel for Herøya Nett AS i området og det skal gjøres en omlegging av pumpeledning for sanitærkloakk. 

Trafikksikringstiltak

Når kjørebanen er ferdig blir arbeidet med ny gang- og sykkelvei langs strekket mot Ammoniakkfabrikken sattt igang. Trafikksikringstiltaket er siste leddet i Gate 16-prosjektet, beregnet ferdig i november.

 

asfaltstripe med malte symboler for gang- og sykkelvei
Gang- og sykkelvei øverst i Gate 16 forlenges videre mot B105.

Tilbakestrømningsbeskyttelse i Axel Auberts gate

Neste store prosjekt skjer i Axel Auberts gate, utenfor Adminiet.

Herøya Industripark har et eget drikkevannsnett som forsynes av kommunalt vann fra Porsgrunn kommune.

 

mann står foran stor grøft, i grøften monteres stor ventil i en sementring, to entreprenører i arbeidi grøften.
Geir Lervåg, driftskoordinator Infrastruktur i Herøya Industripark AS, leder prosjektet som utføres  i Axel Auberts gate ved Adminiet. Entreprenør er Hauk Sveinsson.

– Dette nettet er tilkoblet det kommunale nettet på to steder, både på østsiden og vestsiden av fabrikkområdet. Herøya Industripark AS drifter og vedlikeholder nettet og gjør flere tiltak for å sikre god kvalitet på drikkevannet og for å imøtekomme krav fra offentlige myndigheter og interne krav, sier Geir Lervåg, driftskoordinator infrastruktur, Herøya Industripark AS.

Krav om sikring

Alle som er tilknyttet en offentlig vannledning må sikre seg mot å forurense vannledningsnettet. – Det er krav fra Porsgrunn kommune om å installere tilbakestrømningsbeskyttelse.

– Nå installerer vi tilbakestrømningsbeskyttelse i Axel Auberts gate ved Adminiet og bytter samtidig ut drikkevannsrør som har ligget her siden 1929, snart 100 år, sier Lervåg.

 

gammelt korrodert rør som er gravd opp fra under bakken.
Gamle rør med sprekker, på tide å bytte ut.

– Vi skal erstatte rundt 150 meter med gamle rør, forbi Adminiet og fram til det oppgraderte drikkevannsnettet i gata utenfor Villaen. Dette området er siste delprosjekt i utskifting av gamle drikkevannsrør, en jobb vi startet i 1995. Når vi er ferdig her, har vi byttet ut hele drikkevannsnettet på industriparkens område, 1500 mål, tilsvarende Oslo sentrum.

 

Les også