Meld deg på vårt nyhetsbrev

Godt 2023, men utfordringer med energi

Det har vært et bra år med god drift og stor aktivitet i industriparken.
Portrett av mann med gul jakke og hvit hjelm, står på en høyde, industripark i bakgrunnen Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark AS, oppsummerer 2023 som et godt år for industriparken.

Sverre Gotaas, adm.direktør i Herøya Industripark AS ser tilbake på 2023 som et godt år med mye aktivitet og stor innsats fra ansatte i industriparkselskapet. – Det har vært mye å gjøre, og de som er her gjør en utmerket jobb for bedriftene i industriparken.

Stor aktivitet og optimisme

– Utvidelser er et stikkord, sier Gotaas. – Vi vet at flere, både mindre og store bedrifter på Herøya, har planer om endringer og utvidelser av produksjonslokaler og produksjonsområder. Så det er relativt stor optimisme blant bedriftene her i industriparken. Det er viktig for oss utover i året.

 

portrett av mann i hvit hjelm, i ny fabrikkhall.
Utvider: Fabrikksjef Ragnar Johnsson gleder seg til å ta imot 25 nye medarbeidere i Nels fabrikk på Herøya.

Utvidelser hos Nel som starter opp ny produksjonslinje på Herøya i 2024.

CO2-fangst og hydrogen

Det jobbes med CO2-fangst og katapultsenter for testing av hydrogeninfrastruktur. – Det jobbes veldig bra med prosjekter viktige for regionen, spesielt på CO2-fangst og hydrogen, sier Gotaas.

Katapult-node Telemark og Grenland Industrial Carbon Capture and Storage (GICCS), ledet av Powered by Telemark, er noe av det viktigste vi gjør for regionen akkurat nå, mener Gotaas.

– Det å finne løsninger på å fange all CO2-utslipp fra industrien og gjøre test-infrastruktur for hydrogen tilgjengelig, har jeg veldig tro på. Jeg synes at forskningen sammen med forskningsparken og SINTEF her på Herøya, begynner å vise resultater. Min oppfatning er at det er lavere terskel for å ta i bruk FoU enn før, spesielt for bedriftene som ikke har egen FoU-avdeling.

 

fire personer går mot fotografen, poserer, glasskorridor.
- Skal vi klare klimamålene i tide må vi redusere CO2-utslippene og vi anbefaler CO2-fangst, sier fra venstre Sumudu Karunarathna, Kristian L. Aas, og Anette Mathisen, alle Industriell Prosessdesign, SINTEF, i Herøya Forskningspark, og Magnar Bakke, prosjektleder Grenland Industrial Carbon Capture and Storage (GICCS).

Grenland kan redusere CO2-utslippene med ytterligere 1 million tonn.

 

Flere hydrogenprosjekter har ikke kommet i gang i Norge, hvorfor satser dere på testanlegg for Hydrogen?

– Vi ser på det på en annen måte. Testsenter er i hovedsak rettet inn mot bedrifter som har produkter å selge. To av verdens største produsenter av elektrolysører, som HydrogenPro og NEL, er på Herøya. De har behov for å få testet sitt utstyr over lengre tid på et sted hvor det er trygt å teste. Det har vi tenkt å bidra til, sier Gotaas.

– Selv om det ser ut som kanskje Norge har bremset opp litt, så har ikke verden bremset opp. Med mye hydrogenhåndtering her på Herøya allerede, så tror vi at sjansen er større for at det kommer flere hydrogenprosjekter hit, enn mange andre steder.

 

fire personer, high-five, poserer, gule jakker og hvite hjelmer, inne i mursteinsbygg
Milepæl: Nå monteres verdens første og største hydrogenfabrikk inn i Yaras rehabiliterte fabrikkhall på Herøya i Porsgrunn. Fra venstre Michael Hoffmann, Linde, Stein Rune Johansen, Bilfinger, Madalina Hoffmann, Linde og Reidar Tveit, Yara.

Yaras og verdens største og første grønne hydrogenpilotfabrikk bygges på Herøya i 2023.

Den store utfordringen er energi

Gotaas er bekymret for energisituasjonen.

– Energi er den store utfordringen, sier han. – Statnett har varslet at det ikke vil være mye å hente før de får bygd ut kraftnettet i regionen, tidligst i 2030. Så kraftproblemet er reellt i hele Sørøst-Norge. Det skaper problemer for prosjekter og bedrifter som ønsker å etablere seg her. Vi bruker mye energi for å finne løsninger på det, sier Gotaas. Han bidrar sammen med flere på mange arenaer, blant annet i Kraftløftet, et samarbeid mellom NHO og LO. Første møte, åpent for alle, 6. februar, Grenland Næringsforening.

Flere aktiviteter 2023

 

tre menn står i et inngangsparti til industripark, rotasjonsporter i bakgrunnen
Velkommen til Herøya: fra venstre Skjalg Aasland, direktør for marked og forretningsutvikling, ønsker Sindre Hassfjell, CTO, og Brede Ellingsæter, CFO, i Thor Medical ASA, velkommen til Herøya.

Thor Medical ASA har signert en avtale om å etablere pilotfasiliteter Herøya, selskapet skal raffinere Thorium til bruk i kreftmedisin.

 

seks personer i gule jakker, poserer, lener seg mot rekkverk i trapp opp til inngangsparti for forskningspark
Noen av teammedlemmene i HalZero-prosjektet i Herøya Forskningspark: fra venstre Bjørnar Gjesdal, Christian Berg, Malin Alette Bjørkelund Lervåg, Vasan Sivalingam, Erik Dørhellen og Georg Voss. Foto: Ole Bjørn Ulsnæs.

Hydro utvikler en helt ny produksjonsprosess for primæraluminium, HalZero, som slipper ut oksygen istedenfor CO2.

 

To personer i gule jakker og hjelm, poserer, står ute foran forsøksrigg
Ny forskningsrigg bygges ved siden av Equinors eksisterende flerfaserigg på Herøya. Her er Eirik Lunde, leder for Equinors lab- og testfasiliteter, og Tor Kjeldby, forsker i rørstrømming, foran dagens flerfaserigg og FoU-flaggskip, bygd i Herøya Forskningspark i 1992.

Equinors forskningssenter i Herøya Forskningspark får 130 millioner kroner til ny storutbygging.

 

Fem personer, poserer, står foran vegg med bedriftslogoer, resepsjonsområde.
Partene i Friar Venture: fra venstre Audun Mogen, Telemark Utviklingsfond, Tryggve Mo fra Sparebanken Sør, Espen Kjeldsen, Friar Venture/Skagerak Capital, Karoline Yuzer, Skagerak Capital, Eskild Stenhaug, Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør. Foto: Jørn Roar Bamle

Skagerak Capital har, sammen med styremedlemmer i Powered by Telemark og Proventia, jobbet for å etablere et regionalt, kommersielt vekstfond for Telemark og Vestfold. I dag ble Friar Venture lansert.

 

fire personer står inne ved betongvegg, arbeidstøy gule og rød jakke, hjelmer, poserer.
Takker for et godt prosjekt: fra høyre, Sissel Nybro, prosjektsjef i Herøya Industripark AS, og innleid prosjektleder Merethe Fallmyr i A.L. Høyer, takker entreprenøren Mynd, fra venstre Thomas Kaasa Søndbø og Mats Asdahl for gjennomføring av omfattende prosjekt og levering til avtalt tid.

Det største enkeltstående rehabiliteringsprosjektet i Bygg 25 er nå ferdigstilt. Bygget er blitt totalrenovert og er blitt et moderne og energieffektivt kontorbygg.

 

to personer, gule jakker og hvite hjelmer, klipper rød snor, industriområde
Logistikkområdet herved åpnet: fra venstre Runar Langeland, Bilfinger Engineering & Maintenance Nordics AS, Logistikkavdelingen, klipper snoren og erklærer det nye logistikkområdet for åpent, sammen med Kristian Solberg, prosjektleder, fra Herøya Industripark AS.

Endelig var det åpning av nytt logistikkområde, et 8,5 mål stort areal dedikert for containerhåndtering for logistikkoperatør Bilfinger.

 

 

Les også