Meld deg på vårt nyhetsbrev

Gir anbefalinger om digitalisering til norsk prosessindustri

André Larsen i det Herøya-baserte nasjonale DigiPro Centre, leder ekspertgruppe som skal gi anbefalinger om digitalisering av norsk prosessindustri fram mot 2030.
portrett av mann m briller og blå dressjakke. poserer, smiler, står foran stor hvit ventilasjonsvifte og en roll-up med blått bilde og tekst. Glad for tilliten: André Larsen er glad for tilliten han har fått med å lede prosessindustriens digitale ekspertgruppe i Prosess21.

André Larsen i DigiPro Centre er i spissen for ekspertgruppen som leverer rapport om digitalisering av norsk prosessindustri til det nasjonale strategiforumet Prosess 21 innen nyttår. 

– Dette arbeidet tar jeg veldig seriøst, sier André Larsen. – Heldigvis har vi mange, dyktige nøkkelpersoner fra våre medlemsbedrifter i DigiPro Centre og fra andre aktører som jobber i fagfeltet og bidrar med viktig spisskompetanse.

Viktig dugnadsarbeid

En 30-35 talls involverte nøkkelpersoner deltar i oppdraget fra Prosess21.

– Arbeidet gjøres på dugnad, forteller Larsen. – Jeg er veldig stolt over at så mange av våre medlemsbedrifter i DigiPro deltar. Rapporten med anbefalinger for hvordan norsk industri kan bli mer konkurransedyktig og bærekraftig gjennom digitale teknologier blir et viktig fundament, også for hva vi i DigiPro kommer til å jobbe med framover, sier han.

Nylig deltok industriaktører på workshop for å diskutere sentrale temaer. Nå pågår arbeidet for fullt med å ferdigstille rapporten før nyttår.

 

portrett av mann, skjegg og briller, kontorlandskap
Vi kultur: - Samspill, dele og skape sammen er viktig for oss, sier DigiPro-lederen, som også har en rolle tilknyttet SINTEF Industri.

Bred faglig åpenhet 

Industrigiganter som Boliden, Elkem og Hydro, samt forskningsinstitusjoner som SINTEF og NORCE deltar.

– Vi er heldige å ha med industribedrifter som bygger fabrikker med nye teknologier for framtiden. De lytter vi spesielt til, sier Larsen. Han nevner blant annet Boliden, som utvider ny kapasitet i sin fabrikk, Borregaard og Jotun, begge langt framme når det gjelder digitale løsninger i sine prosessanlegg og nye fabrikkanlegg.

– Vi snakker om digitale utfordringer hos den enkelte aktør, og kommer med forslag til løsninger. Det fora, uten at konkurrenter er med i samme møte, er helt sentralt og selve kjernen for en VI-kultur vi har i DigiPro.

Dele kunnskap

– Når det er sagt, så ønsker vi i DigiPro å dele kunnskap, ikke bare med medlemmene våre, men også eksternt.

Larsen forteller om events og webinarer åpent for faginteresserte utenfor DigiPro-klyngen. Det er bare å ta kontakt, så sender vi invitasjon, oppfordrer han.

– Har du fått drømmejobben?

– Ja, det har jeg. Så har jeg jo også en supersterk R&D gruppe helt essensiell i kjernen av DigiPro, som jeg kan spille på. Derfor er vi så sterke på digitalisering. Det er ikke sånn at vi bare snakker om digitalisering, vi gjør det også.

 

mann går i lang smal hvit korridor, bedriftslogo på stålplate på veggen.
André Larsen leder DigiPro Centre fra Herøya Forskningspark og er tilknyttet SINTEF Industri. – Herøya-miljøet gir meg verdifulle møter med industrien hver dag, det er gull verdt, sier han.

En Go-To på digitalisering

Larsen, med sin omfattende erfaring innen sensorer og industriell automatisering, er lidenskapelig opptatt av å drive DigiPros oppdrag. Han er klar på DigiPros ambisjoner framover.

– Vi skal være en Go-To, en ledende ressurs, for digitalisering i Norge. Gjennom samarbeid mellom industri, akademia og myndigheter vil vi akselerere teknologiadopsjon og styrke bærekraften og konkurransekraften i industrisektoren. Vi ønsker å være en verktøykasse for nasjonal digitalisering, i samarbeid med andre klynger og sentre der lokale ressurser ikke strekker til. Å bygge forbindelser med EU er også en prioritet, for å kunne støtte medlemmene med et globalt perspektiv på norsk industri.

 

Les også