Først i løypa med effektive minikraftverk for sol og vind

Framtidens energikilder sol og vind er gratis. Norhybrid Renewables er klare med Norges første hybride minianlegg for effektiv strømproduksjon.
syv personer lener seg inn over et høyt bord, tett sammen, poserer, kontormiljø Energimaksimerere: Norhybrid gründer-team er først i løypa på å få mest mulig energi ut av kombinasjonen sol og vindkraft fra hybride minianlegg. Fra venstre Immanuel Ninma Jiya, Mehdi Khaki Arani, Carl Ivar Holmen, Peder Thysted, Roman Stoiber, Trond Sørensen og Polina Gotuleac.

Gründer-teamet i Norhybrid Renewables, tilknyttet inkubatormiljøet Proventia i Bygg 25 på Herøya, har brukt mye tid på å energimaksimere sol- og vindkraft i kombinasjon med energilagring. På kort tid er de blitt Norges kanskje fremste og raskest voksende fagmiljø.

Stor interesse

Nylig lanserte Norhybrid sitt første mini hybridanlegg på Lista med stor suksess for de inviterte gjestene.

 

tre vindmøller med vertikale blad på et anlegg ved en nedlagt flyplass. En gruppe mennesker står under vindmøllene. Anlegget har også solcelleanlegg i nærheten av vindmøllene. Buss for alle gjestene i bakgrunnen. Grå himmel.
Grand Opening på Lista med ledende energiaktører, Hydro Rein, Rystad Energy, næringssjefer og partnere som flokker seg interessert rundt Norhybrids minikraftverk. Foto: Norhybrid Renewables AS.

– Tre små, vertikale vindturbiner, pluss solcellepaneler, pluss et batteri, er det som skal til for å kunne bli forsynt med stabil og rimelig grønn energi, ifølge gründerne.

– Vi er ikke den eneste som kombinerer solceller og vindturbiner med batteri, såkalt hybrid-løsning, men vi er først i løypa på minikraftverk i Norge og Norden, og kanskje også i hele verden, sier glade Norhybrid-gründere.

Oppsiktsvekkende bra

Norhybrids vindturbiner har blitt testet ut i røffe vindforhold på Lista siden mai, og uten avbrudd selv med uværet Hans på besøk. 

– For oss er det veldig bra å ha fått testet anlegget i ekstreme værforhold. Resultatene er oppsiktsvekkende bra, og vi ser at vindturbiner i klynger forsterker hverandre, sier Roman Stoiber, teknisk sjef.

 

mann i gul jakke står og snakker til en gruppe mennesker, alle kledd i tjukke jakker og lue, står med rygge til kamera. Han som snakker står inntil en husvegg, ved vindu.
Jevn og stabil strømtilførsel året rundt: Roman Stoiber, teknisk sjef forklarer at kombinasjon sol og vind får mest mulig energi ut, og sammen med batteri oppnås det jevn og stabil strømtilførsel året rundt. Foto: Norhybrid Renewables AS.

Energi produsert og konsumert lokalt

Norhybrid mener deres bidrag er viktig fordi energien blir produsert og konsumert direkte og lokalt.

– Om 4-5 bedrifter på et sted med bra vindforhold i Grenland har 5 turbiner hver, da frigjøres det kapasitet i strømnettet. Mange bekker små blir en stor å, det er på en måte tilnærmingen for distribuert energiproduksjon, forklarer de.

– Et mini hybridanlegg kan passe her i Grenland også. Her er det bra vindforhold, blant annet på Frier Vest, steder langs E18 og kysten, men vi løser ikke kraftbehovet til industrien med denne teknologien, påpeker gründerne.

 

syv personer står og sitter på rød sofabenk i kontormiljø, poserer. Flyfoto av industripark i bakgrunnen.
Norhybrid gründere, klare for å gyve løs på din neste energiomlegging for en grønnere framtid.

Få kapasitet og jevnere kraftpris

Selskapet opplever enorm interesse fra landbruket, både på sol og vindkraft. Næringsliv, lettindustri og privatmarked er også på ballen.

– Vi ønsker hele spekteret av kunder, de som trenger mindre anlegg, for eksempel i landbruket, eller større installasjoner, i industrien. Kundene er opptatt av mange forhold, blant annet selvforsyning av kraft, reduserte effekttopper på tariffer, bærekraftstiltak og større forutsigbarhet. Vi viser kundene at ved å kombinere sol og vind, så oppnås det en komplementaritet mellom disse to energikildene, som gir en større kapasitetsutnyttelse og en jevnere kraftpris over tid.

Les mer:

Om Norhybrid Renewables AS (eng)

Norhybrid leverer solcelleinstallasjon til næringsbygg på Herøya

Telemark Kraft anbefaler Norhybrid

 

 


Les også