Det er ikke bare Skagerak Varme ledelsen som ivrer for fjernvarme. Verdens økonomiske forum (WEF) satte nylig fjernvarme på dagsorden, skriver Norsk Fjernvarme på nettsiden. WEF presenterer i en video fjernvarme som "en smart og miljøvennlig måte å varme hus på". Det er bra for planeten og kan bruke energi som ellers går til spille, heter det i videoen.
Store potensialer
Skagerak Varmes direktør Svein Morten Rogn ivrer for å bruke mer overskuddsvarme fra industrien i Grenland, og forteller om store potensialer.
– På Herøya har vi det største fjernvarmeanlegget totalt sett i Skagerak Varme, men vi henter ut bare 5 prosent overskuddsvarme fra industribedrifter her i dag. Det er altfor lavt. Her er det mye mer å gå på.
Skagerak Varme har siste femten år utviklet og bygd sammen med Yara Porsgrunn, Herøya Industripark AS og Bilfinger, 17 kilometer fjernvarmenett.
Planlegger utvidelse og effektivisering
Nå planlegger Skagerak Varme for utvidelser og effektivisering av fjernvarmesystemet de nærmeste årene.
– På Herøya ser vi muligheter for å bygge ut videre sørover mot Herøya Næringspark og nordover mot Gunneklev og Roligheten, forteller Oddvar Arnø, prosjektleder Skagerak Varme.
Akkumulator - Powertank
Svein Morten Rogn forteller også om planer for å effektivisere fjernvarmesystemet.
– Nå framover planlegger vi for en akkumulatortank. Det er en type «powertank» tilsvarende Power Wall Tesla, men for vannbåren energi, også kalt blått batteri, forklarer han.
Klokt å bygge batterier
Det er klokt å bygge batterier, mener Rogn.
– Lagring av overskuddsenergi fra industrien i fjernvarmesystemer bidrar til å frigjøre strømnettet for andre viktige områder og elektrifisering på gang i samfunnet. Vi bruker jo mer og mer el i hverdagen og ENOVA er interessert i fjernvarmesystemer for å få til en bredere energimiks i byer hvor presset på el-forsyning er stort. Med en akkumulatortank har vi en unik mulighet til å ta vare på varmen, fra 2 timer til 2 uker avhengig av størrelse og energien i spillvarmen, forklarer Rogn.
«Urban energi»
I dag får 60 næringsbygg, gatevarme og fotballbane i Porsgrunn sentrum og industriparken får overskuddsvarme fra Yaras gjødselproduksjon via fjernvarmenettet til Skagerak.
– Vi kaller fjernvarme «urban energi», sier Svein Morten Rogn. Det betyr at vi henter ut lokale energiressurser som allerede finnes i og nær byer og tettsteder.
Mye å tjene på gjenbruk
– Det er mye å tjene på gjenbruk av overskuddsenergi og bruke annen energi enn elektrisitet til oppvarming, både for byer og strømkunder. Her i Porsgrunn er det opplagt at vi må hente overskuddsvarme fra industrien på Herøya, slår Svein Morten Rogn, adm.dir. i Skagerak Varme.
Milepæl for Forskningsparken
Herøya Industripark markerte en milepæl da de koblet sitt første Bygg 127 i Forskningsparken til fjernvarmenett for et par år siden.
04. februar 2020