Meld deg på vårt nyhetsbrev

Pengedryss til kulturlivet i Grenland

Lørdag ble Brevik Historielag tildelt Kulturprisen fra Herøya Industriparks kulturfond. Det ble også delt ut et stipend, og en ildsjelpris. Totalt ble det delt ut 75 000 kroner.
Tre personer står på en bro med sjø og bebyggelse i bakgrunnen. En ung mann til venstre holder blomster, en kvinne i midten holder en glasskunst og en høy mann til høyre holder blomster. Fra venstre stipendmottaker Tristan Hafredal-Melbye, Kristin Albretsen representant fra Brevik Historielag som mottok kulturprisen, og Terje Bakke mottaker av ildsjelprisen.

Medlemmer i Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond dukket  lørdag opp på et arrangement ledet av Brevik Historielag. En historisk vandring i Johan Castbergs fotspor, en pioner innen barnelovgivning og den moderne velferdsstatens far. 

Her delte de ut kulturprisen for 2022, som gikk til nettopp Brevik Historielag, og et stipend og en ildsjelpris. Stipendet gikk til Tristan Hafredal-Melbye, og ildsjelprisen gikk til Terje Bakke. Totalt ble det delt ut 75 000 kroner lørdag 1. juli.

Begrunnelsene følger under.

 

Begrunnelse Kulturprisen til Brevik Historielag

Mottakeren av Herøya Industriparks kulturpris 2022 har gjennom en snart 100-årig imponerende innsats, oppfylt sin visjon om videreformidling av Breviks historie. De har med ulike virkemidler på flere fronter vekket interesse for gransking av Breviks historie og kulturminner. Og med det skaper liv og aktivitet i byen.

Kandidatens virksomhet er nedfelt i deres visjon. De skal innhente, ta vare på og videreformidle Breviks fjerne og nære historie. De skal også ivareta relevante bygninger, samlinger og gjenstander, og nedfelle historier i artikler, årbøker og film. i tillegg skal de sørge for treffpunkter hvor historier kan formidles.

 

Kvinne står på bro, hvit t-skjorte, hun holder blomster og en lang smal blå glasskunst.
Brevik Historielag, representert ved Kristian Albretsen, mottok Kulturprisen for 2022, en glasskulptur fra kunstner Aino Jensen og 40 000 kroner.

De arrangerer historiske rusleturer, vekterturer, har bidratt gjennom Den kulturelle skolesekken, holder sommeråpent museum og gir ut årbøker – det har blitt mer en 40.

Den formidable markeringen av Cort Adelers 400-års jubileum i Brevik i 2022 viser til fulle hvordan Brevik historielag, her i samarbeid med flere, har greid å levendegjøre og formidle byens mangeartede historie og den betydning det også har hatt utover Breviks grenser og for Norges maritime historie.  

Herøya industriparks kulturpris for 2022 gis til Brevik historielag og er på kr 40 000.

Begrunnelse stipend til Tristan Hafredal-Melbye

Kandidaten har nettopp fulført tre år som elev ved musikklinja på Skien videregående skole med beste mulig karakter i fordypningsinstrumentet sitt, gitar.

Han har utviklet tekniske ferdigheter på et meget høyt nivå, og har et høyt utviklet gehør som hjelper han til å utrykke seg gjennom instrumentet, på tross av sin synshemming.

 

ung mann med langt hår og hvit t-skjorte står på en bro med båter i bakgrunnen.
Stipend til en ung meget talentfull musiker, Tristan Hafredal-Melbye.

Gitaristen er nysgjerrig på mange sjangere og har den holdningen at det er noe nytt å lære fra det meste han hører. Med en slik holdning til musikk er potensialet for videre utvikling veldig stort. Han har allerede høye musikalske ferdigheter, god intuisjon og spiller med et klart personlig utrykk.

Tristan Hafredal-Melbye har vært elev hos Paal Jenssen og har mange spilleoppdrag sammen med ham. Tristan har også vært med på CD-er Paal har gitt ut. På skolen utmerker han seg som meget talentfull og har et høyt nivå både som soloartist, men også i samspill med andre. Han har lyst til å utdanne seg som musiker/pedagog. 

Vi håper stipendet kan inspirere og bidra til videreutdanning og utvikling.

Stipendet er på 15 000 kroner.

Begrunnelse ildsjelpris til Terje Bakke

Kandidaten har vært langrennstrener og fått fram skitalenter i over 30 år.

Han var med å starte Porsgrunn Ski, en forløper til Grenland Ski.

Grenland Ski er et treningssamarbeid mellom skiklubbene i Grenland for løpere fra 13 år og oppover.

Kandidaten har vært sentral i utviklingen av både Henrik Dønnestad, Mikael Gunnulfsen og mange flere.

Treneren formidler ikke bare gode skiferdigheter, men også gode holdninger. For kandidaten er det viktig at de gode skiløperne også gir tilbake til lokalmiljøet sitt, noe som har resultert i gratis skiskole i sommer.

 

mann kledd i oransje t-skjorte og solbriller. står på en bro med sjø og kystbebyggelse bak.
Vinner av ildsjelpris Terje Bakke.

Typisk kandidaten er å ta med seg skiungdom på hytta i Rauland. Der har flere av dem egne tannbørster stående.

Han samler alle ungdommene og deres foreldre til sitt og Monas hjem på Brattås hver lille julaften. Og samler tilsvarende til sommersamlinger på hytta i Bamble.

Kandidaten er en virkelig ildsjel. Uten Terje Bakke, ingen Grenland Ski.

Ildsjelprisen er på 20 000 kroner. 

Kulturlivet beriket med flere millioner

Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond har som formal å fremme kulturlivet i Grenland ved å yte økonomiske bidrag til kulturaktiviteter.

Pengene som deles ut til kulturformål er avkastningen fra fondet som ble opprettet da Hydro solgte Herøyahuset til Porsgrunn kommune i 1985. Rentene har gått litt opp og ned disse årene, og tildelingene til kulturformål har dermed variert litt.

På de nå over 30 årene fondet har eksistert har kulturlivet i Grenland blitt beriket med flere millioner kroner, gjennom priser og prosjektmidler. 

For 2022 har vi delt ut 75.000 kroner til kulturlivet i Grenland. Gratulerer til alle vinnere.

 

  

Les også