Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kulturpris og stipend, fondet delte ut 70.000 kroner

Lørdag ble Langesundsfjordens Kystlag tildelt Kulturprisen fra Herøya Industriparks kulturfond. Og to unge kandidater mottok hvert sitt stipend.
en senior i midten og to ungdommer på hver side med blomster, prisvinnere Glade vinnere. Fra venstre stipendvinner Simon Thorbjørnsen, vinner av kulturprisen Langesundsfjordens Kystlag, representert ved leder Erik Ahlbom og stipendvinner Maren Andrea Omnes Wraalsen.

Medlemmer i Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond dukket i dag opp på åpningen av Kystkulturuka som Langesundsfjordens Kystlag arrangerer i Langesund.

Her delte de ut kulturprisen for 2021, som gikk til nettopp Langesundsfjordens Kystlag, og to stipend. Det første stipendet gikk til Maren Andrea Omnes Wraalsen fra Siljan, det andre til Simon Thorbjørnsen fra Porsgrunn. Utdelingen var en overraskelse i programmet, til stor begeistring for vinnerne og fremmøtt publikum.

Begrunnelsene følger under.

Begrunnelse Kulturprisen 2021 til Langesundfjordens kystlag

Kandidaten har i en årrekke arbeidet med å ta vare på og spre kunnskap om kystkulturen på Telemarkskysten. Arbeidet foregår kun på frivillig basis med dugnadsinnsats fra mange av lagets ca 200 medlemmer. 

mann med sjømannscaps holder blomster og kunstbilde
Leder Erik Ahlbom, mottok kulturprisen på vegne av Langesundsfjordens Kystlag. Prisen består av et kunstverk og 40.000 kroner.
  • De skaper liv og aktivitet i en rekke historiske bygg og bygningsmiljøer på Langøya og i Langesund som bidrar til å formidle lokal og nasjonal kystkultur
  • Drifter og ivaretar Norges første redningsskøyte, redningsskøyta RS2
  • Driver på en overbevisende og god måte utbedring, vedlikehold og utleie av bygningene på Langøytangen fyr i samarbeid med kystverket og Bamble kommune
  • Viderefører stedets båtbyggertradisjon og har overtatt båtbyggeriet på Langøya. De  restaurerer og har en samling av historiske båter og eldre båtmotorer.

De videreformidler kystkulturaktiviteter gjennom etablering av ungdomslag, har strandrydding sammen med barnehager og årlig er det ca 350 elever fra 1. og 8. klassetrinn som besøker Kystlaget og lærer om kystkultur gjennom «den kulturelle skolesekken».

De samarbeider også med voksenopplæring og flyktningetjeneste for tilsvarende introduksjon i lokale kystkulturaktiviteter.

Og ikke minst bidrar de til liv og røre og kunnskapsformidling igjennom arrangering av den årlige kystkulturuka.

Kulturprisen består av et bilde av kunstneren Åke Berg og 40.000 kroner. Gratulerer.

Begrunnelse stipend Maren Andrea Omnes Wraalsen

Tross sin unge alder har hun i flere år vært i Norgestoppen i bueskyting, hun har deltatt i flere Norgesmesterskap hvor hun har vunnet medaljer. Og i 2021 vant hun et soleklart NM-gull i sin klasse der hun også satte ny norsk rekord.

Hun er regnet som regionens største talent innen bueskyting og er tilsluttet Grenland bueskytterklubb.

Vi håper med dette stipendet å kunne bidra til videre satsing og ønsker lykke til framover, gratulerer til Maren Andrea Omnes Wraalsen.

Stipendet er på 15.000 kroner. 

ung kvinne holder blomster ute foran en trestamme
Stipendvinner Maren Andrea Omnes Wraalsen fra Siljan, regnes som regionens største talent innen bueskyting. Stipendet er på 15.000 kroner. Gratulerer!

Begrunnelse stipend til Simon Thorbjørnsen

Kandidaten begynte som 15-åring å ta sangtimer hos Solveig Kringlebotten. Han ble tatt opp på Barratt Dues talentprogram «Unge talenter».

Han gjennomførte første avdeling på høgskolestudiet på Barratt Due før han kom inn og begynte på sin masterutdanning på Operahøgskolen.

Solveig Kringlebotten sier: han har en vakker baryton med et stort registeromfang, er teknisk dyktig med en bærekraftig stemme samtidig som han er dyktig på scenen. Med tanke på alderen har han en stor fremtid foran seg.

Han har nå fått tilbud om å synge hovedrollen i Mozarts «Don Giovanni» på et attraktivt sommerakademi i Praha, «Prague -summer Nights», i konkurranse med unge sangere fra hele verden.

Solveig Kringlebotten sier: «Simon Thorbjørnsen er en av Norges aller beste barytoner i sin generasjon og han har min varmeste anbefaling»

Vi håper med dette stipendet å kunne bidra til videre satsing og ønsker lykke til framover, gratulerer Simon Thorbjørnsen.

Stipendet er på 15.000 kroner. 

ung mannlig stipendvinner med blomster ute i hage
Stipendvinner Simon Thorbjørnsen fra Porsgrunn, operasanger under utdanning. Stipendet er på 15.000 kroner. Gratulerer.

Kulturlivet beriket med flere millioner

Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond har som formal å fremme kulturlivet i Grenland ved å yte økonomiske bidrag til kulturaktiviteter.

Pengene som deles ut til kulturformål er avkastningen fra fondet som ble opprettet da Hydro solgte Herøyahuset til Porsgrunn kommune i 1985. Rentene har gått litt opp og ned disse årene, og tildelingene til kulturformål har dermed variert litt.

På de nå over 30 årene fondet har eksistert har kulturlivet i Grenland blitt beriket med flere millioner kroner.  

 

Les også