Meld deg på vårt nyhetsbrev

Bærekraftig gevinst gjennom partnerskap

Gjennom et langvarig samarbeid har Herøya Industripark AS og Opt-E oppnådd betydelige besparelser. Samarbeidet har blitt utvidet over tid, og skaper verdi for begge parter.
to menn poserer og står ved gult rekkverk, verneutstyr, nedenfor vises pumpestasjon, store råvannspumper, blå skilt på hver pumpe. Herøya Industripark AS og Opt-E har oppnådd betydelige besparelser: fra venstre Petter Thomassen, produkt- og operasjonsansvarlig i Opt-E, og Audun E. Thorsen, leder for infrastruktur og prosess-systemer i Herøya Industripark AS.

Opt-E er et teknologiselskap som optimaliserer energiforbruket på pumper og vifter som forbruker mye energi.

– Noe av det vi er involvert i er for eksempel leveranser og drift av pumper i fiskeindustri, styring av kjølesystem til hovedmaskineri ombord i skip, og energioptimalisering på ventilasjonsanlegg med måling av  CO2 og temperatur i bygg. Vi er der det forbrukes mye energi, sier Petter Thomassen, produkt- og operasjonsansvarlig i Opt-E.

Imponerende dimensjoner

Pumpeanlegget for kjølevann på Herøya er stort. – Det har imponerende dimensjoner, er robust og har god kvalitet, sier Thomassen. – I tillegg har det et avansert overvåkningssystem (Opt-E Scape) som sikrer lenger levetid for pumpene og gir mer energieffektiv drift.

 

to menn med gul hjelm, poserer, står inne i teknisk hall, betong, lener seg mot gult rekkverk
På kundebesøk: Geir A. Olsen og Petter Thomassen, begge Opt-E.

Utvidet samarbeid

Samarbeidet med Herøya Industripark AS startet i 2017, med "basics" leveranser, med plan om å utvide etter hvert. 

– Opt-E kan prosessteknologi, sier Audun E. Thorsen, leder for infrastruktur og prosess-systemer i Herøya Industripark AS. – De har kompetanse på styresystemer bak pumper og motorer og bidrar med forslag til forbedringer og problemløsninger. 

– Vi abonnerer på et optimaliseringssystem for drift av pumper og motorer i pumpestasjonen, med fokus på sikker og stabil drift i kombinasjon med lavt energiforbruk. Systemet ble tatt i bruk våren 2020. Siden har vi  foretatt finjusteringer sammen for å finne de beste løsningene for alle driftssituasjoner, og utvidet samarbeidet.

Avansert vibrasjonsanalyse 

Opt-E samarbeider med vibrasjonsanalyseselskapet Amps.

– Mens Opt-E måler og viser den vibreringen vi mennesker kan kjenne, så har Amps sitt eget spesialsydde system som alarmerer på frekvenser som er mye høyere, og som vi ikke detekterer. Disse frekvensene er allikevel skadelige for lager og "wear and tear", sier Thomassen.

– Og så kjører vi de lokale dataene sammen med de dataene som vi tar inn i fra pumpene i samme tidsserie. Kunden får alt på ett sted og har et godt system for planlegging.

 

to menn, poserer, står i hall med betongvegger i bakgrunnen
Samarbeidspartnere: Fra venstre Petter Thomassen, produkt- og operasjonsansvarlig i Opt-E og Audun E. Thorsen, leder for infrastruktur og prosess-systemer i Herøya Industripark AS

Mindre vedlikehold

Audun E. Thorsen mener systemet fungerer veldig bra for vedlikeholdsplanlegging.

– Vi har kunnet gå ned på vedlikeholds- og smøreintervaller, noe som fører til mindre slitasje og lavere kostnader. Samarbeidet med Opt-E startet med måling av trykk, flow og temperatur. Nå har vi bygget opp leveransen til en større pakke vi er veldig fornøyd med, sier Thorsen.

Les mer om Opt-E her.

Les også "Power couple" fikk pris for energismart løsning

 

 

Les også